, , , ,

Bring back the bling in design!

Afgelopen week bezocht ik samen met ontwerpster en blogger Loes (bekend van Who’s Loes en Flavourites) de IMM Cologne, in de volksmond beter bekend als de meubelbeurs van Keulen (D). Hallen vol design stonden te wachten op de duizenden bezoekers die verdeeld over een week tijd al het nieuws op designgebied komen zien, voelen en ervaren.

Aangezien wij op de eerste dag van de beurs aanwezig waren was iedereen nog lekker fris, enthousiast en stonden de presentaties van exposanten er keurig bij.

We trappen af met design van eigen bodem. De labels Zuiver en Dutchbone hebben flink uitgepakt en laten meteen een sfeer zien die we die dag nog vele malen in diverse variaties terug gaan zien: warme kleuren, mooie en aangename materialen, stoere combinaties en vooral weer veel bling!!

We vervolgen onze weg en zien een trend langskomen van mooie pasteltinten, toegepast op kussens, kleinmeubelen en verlichting. Ook hier wordt duidelijk dat ‘gezelligheid’ weer een belangrijk aspect wordt in onze interieurs.

Aha, een hal met jonge designers en concepten, daar worden we nieuwsgierig van! Een grote groep studenten laat ons met veel enthousiasme hun mooiste ideeën zien zoals een oprolbare stoel, 3d-geprinte vazen van keramiek, sieraden en het alfabet als zitelementen. Erg leuk om te zien hoe gepassioneerd deze jonge ontwerpers bezig zijn met nieuwe producten, ontwikkelingen en functies!

We lopen weer door naar de volgende hal, en zien naast meubelen ook veel fraaie verlichting (bijvoorbeeld veel bling bij Ebb&Flow) en accessoires.

Ook in deze hal weer veel kleur. Prachtige combinaties van okertinten afgewisseld met aqua-, olijf en smoke-kleuren vliegen ons links en rechts om de oren. Fatboy heeft deze kleurentrend bijvoorbeeld goed toegepast in hun nieuwe lampenseries: Candyofnie, Spheremaker en Transloetje! Een collectie kappen in verschillende vormen, maten en kleuren die je geheel naar eigen wens combineert.

Comfortabele banken bij Label, adembenemend mooie lampen bij NeoCraft en fraaie retro meubelen en accessoires bij Red maken ons alleen maar nóg nieuwsgieriger naar de hallen die nog voor ons liggen!

Dit jaar waren zijn er opvallend veel Franse designlabels aanwezig op de IMM. Dit is voor in ieder geval een aangename verrassing. Merken die eruit springen zijn bijvoorbeeld Petite Friture en Hartô. Beide hebben een duidelijk eigen gezicht en collecties die zijn opgebouwd uit verfijnde meubelen en verlichting.

Bij het Duitse Pulpo worden we meteeen verliefd op de ODA lampen; grote bolvormige lampen op een rank metalen frame. Vooral de uitvoering met zwart matte bol is betoverend mooi! De Parasol tafels en Passerell elementen en het heerlijk comfortabel Pallet daybed maken de stand tot één van mijn favorieten!

Groot nieuws dit jaar bij Thonet. Het meubelmerk (bijna het oudste ter wereld) pakt flink uit. De stand ziet er schitterend uit en zorgt ervoor dat het behoorlijk druk is bij Thonet; overal wordt gepraat over en gekeken naar het belangrijkste nieuws van Thonet dit jaar: de all-seasons collectie. Eén collectie voor vier jaargetijden, stalen buisklassiekers in nieuwe kleuren voor binnen en buiten. Klassieke modellen als de S33 en S34 van Mart Stam, S35 van Marcel Breuer en S533 van Ludwig Mies van der Rohe krijgen namelijk een tweede leven. Ze worden voorzien van een frisse kleur en een speciale technologie, die ze weerbestendig maakt. Verder is er voor de frames en de bekleding keuze uit een groot aantal kleuren en materialen. Hierdoor laten de meubels zich goed met elkaar combineren en zijn ze zowel binnen als buiten in elk jaargetijde een echte eyecatcher! Ook stond hun nieuwste tafellamp Kuula er prachtig bij. Deze fraaie lamp is verkrijgbaar in 2700, 3000 en 4000 Kelvin, in de uitvoeringen wit en zwart.

We lopen weer verder en genieten ondertussen van ambacht op de beursvloer, kleurexplosies en mooie standbouw, het speelgoed van Mini John Cooper Works, de tijdloze Moon-verlichting van bamboe bij Lasfera en veel fun en kleur bij SOONsalon.

Inmiddels wordt het al wat later en we verlaten het beursgebouw om onze weg te vervolgen naar Designpost Keulen. In dit oude treinstation uit begin 1900 (voormalig pand van Deutz Post) staan enkel designtoppers bij elkaar.

Ook hier zien we weer veel kleur, rijke warme materialen en mooie combinaties. Of we nu kijken bij Magis, Arco, Montis, Moroso, Kvadrat, Carpet Sign of één van de vele anderen, overal zien we dat ‘gezelligheid’ weer mag! De ingetogen houding van de afgelopen jaren maakt duidelijk plaats voor plezier, emotie, fun, bling en warmte. Een ontwikkeling die we graag omarmen.

In de studio merkte ik deze ontwikkeling afgelopen jaar ook al op. Steeds meer klanten durven weer te kiezen voor een eigen of uitgesproken inrichting. Dat betekent voor mijzelf als binnenhuisarchitect dat ik meer speelruimte krijg en steeds vrijer kan/mag denken. De komende maanden zul je in de studio en webshop regelmatig nieuwe items en merken zien binnenkomen, uiteraard delen we dit ook graag met je op Facebook, Twitter en Instagram.

 

ESMYER | interieuradvies · interieurontwerp · design | showroom in Oss

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.