Joep van der Zee (13) houdt van techniek. Van zijn zakgeld heeft hij pas een 3D-printer gekocht. Dankzij dat apparaat beslaan de glazen van de bril van z’n moeder niet meer.

Dat zit zo: zijn moeder vroeg hem of hij misschien een oplossing had voor het probleem dat brillen beslaan als iemand met bril een mondkapje opdoet. Zij had daar last van op haar werk in Meander Medisch Centrum. Joep besloot dat eens te onderzoeken op internet en daar vond hij een ontwerp van een neusclip.

Het is een soort plastic klemmetje dat op de neus geklemd kan worden. De stof van het mondkapje kan in twee gleufjes op de neusclip worden geschoven zodat het goed vast blijft zitten, er als het ware aan hangt. De neusclip komt aan de bovenkant tegen de bril aan.

Voordeel is dat de uitgeblazen lucht niet meer via de bovenkant van het mondkapje ontsnapt maar onderlangs verdwijnt. Gevolg daarvan is dat de bril dus niet meer beslaat. Het neusclipje zit niet strak om de neus, maar kan er met het mondkapje in één beweging vanaf worden gehaald. En het blijft aan het mondkapje vast zitten.

 

Je kunt er alles mee printen: sieraden, speelgoed, gebruiks­voor­wer­pen, vervangen­de elementen als iets stuk is. – Joep van der Zee

‘Ze nam die mee naar haar werk’

Joep uit Amersfoort vertaalde het ontwerp van de neusclip die hij op internet had gevonden op z’n computer tot een code die zijn 3D-printer kan begrijpen. In het programma moest hij aanpassingen maken om een mooie print te krijgen. Zo kon hij een zelfgemaakte neusclip voor zijn moeder printen. Gewoon thuis boven op de overloop.

,,Ze nam die mee naar haar werk en het bleek daar dat de neusclip goed werkte. Ze deelde er een paar uit onder haar collega’s en die vonden ook dat het goed hielp tegen het beslaan van brillen.’’

Via de buurtapp bereikte het product ook Vincent Kosse, facilitair manager bij zorgorganisatie Amaris, bekend van onder meer woonzorgcentrum De Amerhorst in Amersfoort. Die informeerde bij Joep of hij voor zijn personeel ook van de neusclipjes kon bestellen.

Inmiddels heeft hij er een paar honderd geprint en het einde is nog niet in zicht. ,,Ik krijg van Amaris een extra printer tot mijn beschikking die in een lege kamer van Amaris Amerhorst komt te staan’’, zegt Joep. Het is niet zijn bedoeling om er een commerciële bezigheid van te maken.

 

Hij maakte er een houder voor een shampoofles mee

Omdat hij van techniek houdt, is Joep lid van De Jonge Onderzoekers, een hobbyclub in Amersfoort voor jongeren van 11 tot en met 18 jaar. Daar experimenteert hij met techniek, zoals elektronica en driedimensionaal. Nu kan hij dat laatste ook thuis doen met zijn 3D-printer. Zo maakte hij er een houder voor een shampoofles mee, maar ook hulpstukjes voor dingen die kapot gaan in huis.

Voor de leerling van 2 vwo van het Corderius College heeft de printer weinig geheimen. ,,Het gaat erom dat je een code meegeeft aan het ding dat je wil printen en dat de printer begrijpt’’, vertelt hij.

,,Je kunt er alles mee printen: sieraden, speelgoed, gebruiksvoorwerpen, vervangende elementen als iets stuk is. Het wordt laagje voor laagje opgebouwd. Je begint met een driedimensionaal object op je beeldscherm.’’ Het printen zelf gebeurt met een zachtplastic koord dat in allerlei kleuren in de machine kan worden gestopt.

 

‘Wat vraag je ervoor, Joep?’

Het neusclipje is dan ook in een aantal kleuren geprint door Joep. Hij heeft ze in de maten S, L en M. De verslaggever en de fotograaf nemen de proef op de som en schuiven hun mondkapjes in het neusclipje en zetten het op.

De bril van de verslaggever en de lens van de fotograaf beslaan niet, het werkt feilloos en valt nauwelijks op. ,,Wat vraag je ervoor, Joep?’’ Dit keer geeft hij ze weg, normaal vraagt hij een klein bedrag om de kosten te dekken.

Bron: Brabants Dagblad
Foto’s: Cees Wouda
Meer weten over 3D-printers of andere slimme toepassingen? Neem contact met ons op.