Geen les op school, toch online muziekles van Qrabbl

BAKEL- Geen les op school betekent ook geen knutselen of muziekles. Toch kunnen leerlingen van vier scholen deze week naast de basisvakken ook online creatieve lessen volgen.

De PlatOO basisscholen ’t Einder in Gemert, De Kleine Kapitein in Bakel, De Driehoek in Aarle-Rixtel en Het Klokhuis in Beek en Donk hebben hiervoor Qrabbl ingeschakeld. ,,We hebben al meer met hen samen gewerkt. Het is een ­organisatie waar vakspecialisten creatieve lessen verzorgen. Nu we die lessen niet op school kunnen geven is dit een mooi alternatief en belangrijk voor de ontwikkeling voor kinderen”, zegt Lieke Akkermans, directeur van De Kleine Kapitein in Bakel.

Het liep storm

Vanaf het moment van inschrijven liep het storm en moesten er extra workshops worden ingepland. Zo kunnen de leerlingen deze week aansluiten bij online lessen in programmeren, techniek, drama, dans, tekenen. En natuurlijk de online muziekles van Qrabbl.

De zesjarige Joes Meulendijks uit Bakel koos voor muziekles. Hij zit dan ook op tijd startklaar achter de laptop samen met moeder Renske. ,,Ik moet een emmer, een paar pollepels en een pak met hagelslag klaar zetten”, vertelt Joes enthousiast.

 

We gaan ons eerst opwarmen. Eerst de linkerhand op het ene been, dan de andere hand op het andere been. – meester Sjack

Klokslag drie uur start meester Sjack de muziekles. Eerst mogen de kinderen geluiden maken met hun handen, vingers en voeten en oefenen ze het ritmegevoel. ,,Jullie mogen op een stoel gaan zitten met de benen op de grond. We gaan ons eerst opwarmen. Eerst de linkerhand op het ene been, dan de ander hand op ’t andere been.”

Joes doet alles geconcentreerd na. De handen gingen van zijn been naar zijn borst. ,,Hoor je de verschillende klanken”, vraagt meester Sjack via het beeldscherm. Dan komen ook de voeten erbij. Joes doet klappend en springend de meester na en moeder Renske klapt enthousiast mee.

Na een uur intensief bezig te zijn geweest was het tijd voor 10 minuten pauze. Na een slok ranja en snel even verteld te hebben dat hij het superleuk vindt, zit hij alweer startklaar achter de laptop voor het vervolg.

 

Pak hagelslag

En ja, nu mochten de attributen die hij klaar had gezet gebruikt worden. Eerst het pak hagelslag waar de kinderen mee mochten schudden. Moeder Renske was zo slim geweest om het pak goed dicht te plakken. Dat was zo te zien op het scherm niet bij alle kinderen het geval, want je zag de hagelslag in het rond vliegen. Daarna kwamen de emmer en pollepels aan de beurt. Op het ritme van meester Sjack drumde Joes er flink op los. Hier had hij vooral naar uitgekeken.

Qrabbl in het onderwijs

Razendsnel een invaller regelen voor jouw school? Qrabbl is er voor jou! Bij langdurige afwezigheid van een medewerker door zwangerschap, ziekte of een andere reden, kan Qrabbl zorgen voor een invaller die voor langere periode inzetbaar is of voor een combinatieprogramma. Als school kun je er ook voor kiezen om actief in te zetten op werkdrukvermindering en samen met ons een programma op maat ontwikkelen.