, , , ,

Piet Hein Eek gaat ontwerpen voor IKEA

De bekende Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek gaat producten ontwerpen voor IKEA, en zullen wereldwijd op de markt komen. Voor alle divisies van de Zweedse multinational zal Eek collecties tekenen, zoals meubels en lampen, vazen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen.

Een geweldige kans, zegt Eek zelf: “Ik kan mijn manier van denken nu op het grootste platform ter wereld demonstreren.” Op deze manier is het straks voor (bijna) iedereen mogelijk om een echte ‘Piet Hein Eek’ in z’n interieur plaatsen, zonder daar de hoofdprijs voor te betalen.

De 48-jarige Piet Hein werd zo’n 25 jaar geleden bekend met kasten van sloophout, hiermee studeerde hij af aan de Design Academy Eindhoven. Ontwerpen van eenvoudige materialen en voorzien van een sobere vormgeving werden zijn handelsmerk. In een voormalige Philips-fabriek in Eindhoven heeft hij een werkplaats en een toonzaal plus restaurant, waar hij met 95 medewerkers zijn ontwerpen produceert en verkoopt.

Voor IKEA wil Piet Hein Eek massaproducten maken die niet voelen als massaproducten. Hij is net terug uit Indonesië, waar hij een fabriek heeft bezocht waar een door hem ontworpen collectie rotanmeubelen zal worden geproduceerd.

Maar ook machines als spuitgietmachines bieden kansen om niet-uniforme producten te maken, zegt Eek. “Een mal om messen te gieten kost bijvoorbeeld wel een ton om te maken. Dat kan ik me niet permitteren, maar een bedrijf als IKEA natuurlijk wel. In zo’n mal zitten 48 vormen. Bijna altijd worden daarmee identieke messen geproduceerd, maar het is niks duurder om met zo’n mal 48 verschillende messen te maken.” Door die diversiteit voelt het bestek meteen veel minder als een massaproduct maar is het wel als zodanig te produceren.

Het contracteren van Eek past in het nieuwe beleid van IKEA om design voor een groter publiek bereikbaar te maken. De afgelopen jaren presenteerde het bedrijf al om de twee jaar een zogeheten PS Collectie, waarvoor het ook al ontwerpers van naam inschakelde. Onder de nieuwe creatief directeur Marcus Engman is IKEA steeds actiever aan het worden op designgebied. In de 347 woonwarenhuizen van het bedrijf wordt nu een opvallende collectie producten van de Britse ontwerper Ilse Crawford aangeboden.

Daarnaast komen er volgend jaar collecties op de markt gemaakt met mode-ontwerpers, o.a. met de Vlaamse ontwerper Walter Van Beirendonck. De eerste producten van Piet Hein Eek zullen medio 2017 te koop zijn. Weer een typisch voorbeeld van ‘ons’ Dutch Design dat de hele wereld over gaat!

Bekijk hieronder het interview dat Piet Hein Eek gaf bij RTL Late Night:

ESMYER | interieuradvies · interieurontwerp · design | showroom in Oss

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.